Antioxidanty podporujú vznik rakoviny , ukázala štúdia

01.02.2014 23:55

Antioxidanty

Štúdie varovala pred podávaním potravinových doplnkov s vyšším obsahom antioxidantov zdravým ľuďom ako prevencia .

Umelo koncentrovanej antioxidanty ako vitamín E , beta karotén , zlúčeniny selénu a ďalších kovov leta odporúčané ako doplnky stravy môžu naopak u rizikových skupín , ako sú napríklad fajčiari , podporiť vznik rakovinového bujnenia . Tvrdí to švédska štúdie v časopise Science Translational Medicine .

Antioxidanty umožňujú nádorovým bunkám uniknúť pôsobeniu vlastného obranného systému , " vysvetlil dlho podozrením negatívne účinky Per Lindahl z univerzity v Gothenburgu . Tak aj najmenšie ložiská , prístrojmi nezistiteľná , môžu nekontrolovane bujnieť .

Štúdia preto varovala pred podávaním potravinových doplnkov s vyšším obsahom antioxidantov zdravým ľuďom ako prevencia . Nespochybnila ale pozitívne účinky týchto látok v potieranie podvýživy .

Doplnky obsahujúce betakarotén , vitamín E a zrejme aj vysoké dávky vitamínu A sú zdraviu škodlivé .

Pritom podľa teórie podložené laboratórnymi experimentmi na zvieratách preukázali antioxidanty ochranné pôsobenie na bunky a DNA .

Švédska štúdia tak podporila komplexný článok v decembrovom vydaní vestníku Annals of Internal Medicine , ktorý varoval , že potravinové " doplnky obsahujúce betakarotén , vitamín E a zrejme aj vysoké dávky vitamínu A sú zdraviu škodlivé " a že ďalšie antioxidanty " sú neúčinné " .

Zdroj: Seznam.cz

 

Přírodní antioxidanty