Arónie -Temnoplodec

26.01.2014 16:49

Ovocie ako liek : Aronia

 

Aj v slovenských záhradách sa už pestuje krík alebo nízky stromček prezývaný " čierny žeriav " . Hoci oficiálny slovenský názov znie arónia Aróniečierny , ide skutočne o vzdialeného severoamerického príbuzného našich žeriavov . Názov arónie vznikol počeštěním latinského pomenovania Aronia melanocarpa . Ide o rastlinu nenáročnú na pôdu , znesie zimné mrazy aj letné horúčavy , jedinou podmienkou je stanovište s dostatkom slnečného svitu .

Koncom leta a začiatkom jesene dozrievajú čierne malvičky . Bylinkári síce odporúčajú žať je až po prvom mraze , ale čakať , kým prídu , znamená riskovať , že úrodu sezobají vtáky .

Arónie síce neobsahuje vysoké množstvo vitamínu C ( len medzi 10 až 60 mg na 100 g ovocia ) , zato však v sebe skrýva rad cenných biologicky aktívnych látok , ktoré jeho vstrebávanie šťáva z Aróniezvyšujú a spolupôsobí pri jeho spracovaní organizmom . Najcennejšie z nich je zrejme rutín , ktorý sa dokonca z arónie získava pre prípravu liečiv proti ateroskleróze ( spevňuje a rozširuje cievy ) , vysokému krvnému tlaku , chorobám žalúdka a žlčníka . Výskumy potvrdili , že arónie má schopnosť znižovať hladinu cholesterolu a že dokáže regulovať nesprávnu činnosť štítnej žľazy - či už pri jej nadmernej alebo naopak zníženej funkcii ( má pomerne vysoký obsah jódu ) . Pravidelná konzumácia plodov alebo výrobkov z arónie ( šťavy , džemy , kompóty ) pôsobí výrazne protiskleroticky .

VYSKÚŠAJTE

Šťavu z arónie , ktorú ľahko získate na odšťavovači . V chladničke vydrží dlhú dobu aj bez pridania chemických konzervantov , pretože arónie obsahuje účinné antiseptické a antibakteriálne látky . Pravidelné pitie šťavy na začiatku jesene silne povzbudí imunitný systém a v prípade prechladnutia , chrípky a dokonca i zápale pľúc sa môže stať podporným prírodným liekom . Šťava má aj mierne detoxikačné vlastnosti .

Odporúčaná dávka : 50ml/den

Ovocie ako liek : Rakytník

Rakytník je obrovskou zásobárňou vitamínov a biologicky aktívnych látok . Dvoudomý ker , ktorého vetvičky na jeseň obaľujú záplavy nádherne oranžových tesne prisadnutých bobuliek , chráni svoje bohatstvo ostrými tŕňmi , ktoré sťažujú úrodu . Nové odrody už nemajú nepríjemne pichľavé tŕne a majú výrazne väčšie plody , ktoré si zachovávajú rovnaké liečivé vlastnosti . A už len kvôli nim stojí za to vysadiť rakytník ( vždy minimálne dve rastliny , jednu samčie a jednu samičie ) do záhrady alebo blízko domu .

 

Hoci liečivé látky obsahuje celá rastlina ( listy , kôra , korene ) , najčastejšie sa používajú rakytníkové plody .

Najviac vitamínov a ďalších látok obsahujú tesne po dozretí na začiatku jesene . Dážď a mrazíky ich obsah znižujú . Odporúčaný spôsob Rakytnik řešetlákovýzberu pretrepávaním přemrzlých plodov do pripravených plachiet je teda zdrojom trochu menej kvalitné suroviny . Plody rakytníka asi nikoho nenadchnú pre priamu konzumáciu , sú totiž nesmierne kyslé .

Vďačí za to vitamínu C , ktorého obsahujú úctyhodné množstvo . Pramene sa takmer " tromfujú " v tom , aké veľké je . Možno nájsť správy , že jediná bobuľka pokryje jeho dennú potrebu , iné , že v 1 kg plodov je toľko vitamínu C ( ale i A ) , koľko by ho jednému človeku stačilo na pol roka . Či tak alebo onak , je obsah všetkých základných vitamínov skutočne mimoriadne vysoký a akákoľvek forma konzumácia ( čerstvá šťava , sirup , džem , sušené plody či extrakt ) je skvelou prevenciou proti chrípkam a nachladnutiu . Ak už choroba prepukne , pomôže rakytník zmierniť jej následky a prispeje k rýchlejšiemu uzdraveniu .

Rakytník má aj veľmi silné antibakteriálne účinky ( rakytníkový olej je účinný aj proti neslávne známemu zlatému stafylokokom ) . Zlepšuje zažívanie , stimuluje vylučovanie tráviacich štiav . Pretože podporuje detoxikačné procesy v organizme , je cenným preventívnym prostriedkom proti reumatickým ochoreniam . Vďaka vysokému obsahu vitamínu A v kombinácii s radom biologicky aktívnych látok zlepšuje stav unavených očí . Obsahuje ako jedna z mála rastlín biologicky aktívne serotonín , takže má schopnosti antidepresívne a protinádorové . Podstatnou vlastnosťou rakytníka je schopnosť prispievať k regenerácii poškodených tkanív a to ako zvonka ( popáleniny , omrzliny , akné ) , tak vnútorne ( zápaly pažeráka , vredy žalúdka a dvanástnika , choroby hrubého čreva ) .

Tieto vlastnosti majú ako plody , tak najmä olej , ktorý sa získava z ich semien . Schopnosti rakytníkového oleja hojiť tkaniva poškodené tepelným žiarením a chemickými ataky možno využiť aj pri boji s rakovinou a pri liečbe sekundárnych prejavov chemoterapiou a ožarovanie . Kombinácia tejto vlastnosti a antibakteriálnych schopnosťou sa môže uplatniť pri rekonvalescencii po operáciách .

VYSKÚŠAJT

Rakytníkovú marmeládu ako zaujímavý zdroj vitamínu C najmä pri celkovej slabosti a zníženej odolnosti organizmu a ako doplnok stravy pri chronických infekčných chorobách . Možno ju buď kúpiť v predajniach so zdravou výživou , alebo pripraviť doma z čerstvo vylisovanej šťavy .