Chlorella versus Spirulina

02.08.2013 22:09

POTREBUJE DNEŠNÉ ČLOVEK RIASY?

 

Než odpoviem, pozrieme sa, aké riasy vlastne poznáme a čo od nich môžeme očakávať.

 

Odborníci rozoznávajú niekoľko stoviek druhov rias, z ktorých však len pár desiatok druhov je jedlých a na prstoch sa dajú počítať druhy rias, ktoré sú pre človeka priamo prospešné. Z morských rias je to na prvom mieste veleznámu Nori. Tú poznajú všetci vyznávači skvelého japonského sushi - úhľadných roličiek s ryžou, zeleninou (i kvasenú), kúskom ryby alebo iné bielkoviny ..., to všetko pevne zabalené do Nori.

 

Ďalej je veľa známa pevná jang morská riasa Kombu (v preklade tuhý morský šál), ktorú oddávna užívajú ľudia s uvoľnenými zubami, vypadávajúcich vlasy, príliš štúdium popri zamest kĺby, ľudia, ktorí trpia hemoroidy a / alebo varixy ... proste všade tam, kde je potrebné jang spevniť niečo príliš jin uvoľneného. Akýmsi opakom je jin morská riasa wakame, ktorá nám naopak pomáha uvoľniť stuhnuté kĺby vrátane tuhej chrbtice. Wakame je vlastne jediná riasa, ktorá má stopka. Ten je tvorený unikátnym jin gélom, ktorý je práve skvelou výživou pre jang tuhé medzistavcové disky a vnútorné prostredie kĺbov vôbec (zvlášť pre synoviálnej kĺbovej maz).

 

Medzi ďalšie človeku prospešné riasy patrí Hijikata s rekordným obsahom dokonale využiteľného vápnika, Arame, ktoré v malom množstve podporí laktáciu, ale vo veľkom ju naopak ukončí. Červenofialovú riasu Dulse milujú deti. Má rekordné množstvo človekom úplne využiteľného prírodného železa (preto tá farba), ale hlavne sa používa zasyrova len tak natrhaná do misky, zmiešaná s kockami pomaranča, mandarínky a / alebo grapefruitu. Obľúbená je aj riasa Mekabu (časť riasy wakame tesne nad koreňmi). Kto si Mekabu prudko osmažia v horúcom oleji, nebude už nikdy holdovať nezdravým vyprážaným zemiakovým lupienkom.

 

Väčšina morských rias musia byť dobre tepelne upravená, aby sme ich mohli my ľudia (za tie peniaze) dobre využiť. Morské riasy je výhodné variť spoločne s strukovina alebo obilninou. Vzájomne sa skvele dopĺňajú. Priamo od japonských odborníkov som sa dozvedel vychytávku: Ak riasu (ale aj strukovinu alebo obilninu) nedokážeš rozotrieť medzi palcom a malíčkom jednej ruky, nie je pre teba dobre stráviteľná. Var ju dlhšie.

 

Tak zvaný Korzický čaj (Digenea simplex) s ľahko horkastou chuťou a prirodzene povzbudzujúcim účinkom sa tradične používa na elimináciu červov, posilnenie žalúdka, hlavne však na postupné rozpúšťanie starého tuku a hlienu nahromadeného v oblasti vaječníkov, vajcovodov, maternice a prostaty. Korzický čaj sa vyvára niekoľkokrát.

 

Poznáme aj sladkovodné riasy, ktoré nepotrebujú žiadnu tepelnú úpravu. Sú tak maličké (mikroskopickej) a tak nabité živinami, že variť je by bola večná škoda. S trochou nadsádzky by sa dalo povedať, že moji študenti a pacienti sú rozdelení na dva tábory. Jedni nedajú dopustiť na sýto zelenú sladkovodnú riasu Chlorella pyrenoidosa a druhí si veľmi pochvaľujú až zelenomodrou sladkovodnú riasu Spirulina. A ja im trpezlivo a dlho vysvetľujem, že celé ich "fandenie" je založené na dvoch základných omyloch:

 

Predovšetkým tu vôbec nejde o nejaké súťaženie a konkurovali dvoch táborov. Obaja zelené doplnky zdravej stravy sa totiž náramne dobre dopĺňajú a spolupracujú. Najlepšie je, keď sa oba tábory spoja a budú vzájomne zdieľať dobrodenia i "toho druhého".

 

Už mnoho rokov sa venujem štúdiu praktického využitia Chlorelly a pri svojej práci mám to šťastie vidieť aj veľmi dlhodobú a naskrz pozitívnu spätnú väzbu.

 

Pre priaznivcov Spiruliny mám možno prekvapujúce správu (tých prekvapenie bude viac): Spirulina nie je riasa! A čo "horšie" - je to sinice. Vieme, aké zdravotné a kožné problémy prinášajú sinice v našich rybníkoch, priehradách a prírodných kúpaliskách. Ale nebojte sa: Spirulina je hodná a nanajvýš užitočná sinice. Jej mikroskopická vlákna sú stočená do ľavotočivej skrutkovice, maličké špirály, spirálečky, spirulinečky (odtiaľ meno). Môžeme teda povedať, že zatiaľ čo Chlorella je mikroskopická jednobunková riasa, Spirulina je skôr baktérie. Ale dobrá a nanajvýš užitočná baktérie. Pre neveriacich trocha vedeckej klasifikácie:

 

Doména: Baktérie (Bacteria)

Kmeň: sinice (Cyanobacteria)

Poriadok: Oscillatoriales

Rod: Spirulina

 

Dealeri všetkého, čo sa dá predávať, neustále vyzdvihujú takmer zázračné vlastnosti svojich produktov, takže človek často ani nechápe, ako mohol tak dlho žiť bez nich. Myslím bez produktov i dealerov.

 

Faktom je, že dnešný lenivý a pohodlný človek by sa mal zamyslieť nad svojou životosprávou. Denne sa v ordinácii stretávam s ľuďmi, ktorí majú fyzické problémy na svojom fyzickom tele. Základným zdrojom energie pre fyzické telo je fyzická strava a fyzický pohyb. Kto v tomto ohľade nemá úplne čisté svedomie (seba nevynímajúc), mal by to dať urýchlene do poriadku. Základ stravy musí byť v poriadku. Potravinové doplnky sú niečo navyše, sú akýmsi bonusom na prilepšenie. Ani tie najlepšie potravinové doplnky (vrátane rias) nie je možné chápať ako plnohodnotnú náhradu pri chaotickej nepravidelnej strave. Na druhú stranu - pre mnoho ignorantov platí: ešte, že aspoň tie riasy máme!

 

Chlorella aj Spirulina pomáhajú navracať a udržiavať zdravie nielen nás ľudí, ale aj zvierat. Vedecké štúdie, ktorým verím viac než reklamným letákom dílerov, preukazujú, že jedinečné rastlinné fytonutrienty Chlorelly aj Spiruliny podporujú imunitný systém, sú prevenciou mnohých ochorení a zlepšujú celkový zdravotný stav organizmu. Obe mikroriasy sú bohaté na rastlinné bielkoviny, betakarotén, železo, pre naše nervy čoraz dôležitejšie vitamín B12 a základné (esenciálne) i vzácne mastné kyseliny. Okrem toho celý sortiment vitamínov, minerálov a živín, bez ktorých nemôžeme hovoriť o plnom zdraví a dobrej energiu.

 

Keby som mal porovnať Chlorellu a Spirulinu, uvažoval by som takto:

Chlorella je riasa, Spirulina je sinice. Obe získavajú energiu pomocou fotosyntézy, preto potrebujú veľmi veľa intenzívneho slnečného svitu. Pestujú sa teda tam, kde je tepla a slniečka naozaj dosť a dosť. Chlorella aj Spirulina sú doslova akumulátory slnečnej energie, ktorú my unavení ľudia toľko potrebujeme.

 

Sľuboval som niekoľko prekvapení. Tu je ďalší: Kým prirodzene usušenú Spirulinu normálne strávime, prirodzene vysušená Chlorella je úplne nestráviteľná. Preto odporúčam venovať zvýšenú pozornosť pri výbere spracovateľa a predajcu Chlorelly. Môže sa ľahko stať, že dávate peniaze za niečo, čo nemôžete využiť. Chlorella musí byť veľmi sofistikovanú a zložitou technológiou napred dezintegrovaná. Mechanicky sa naruší pevná a nestráviteľná celulózové šupka. Podvodník, ktorý túto drahú technológiu nemá, ušetrí veľa peňazí a času a dôverčivý zákazník nič nespozná. Z niekoľkých iste poctivých predajcov som mal možnosť osobne si overiť poctivosť a kvalitu pestovateľov, spracovateľov a distribútora, firmu Vedan Enterprise Corporation. Chlorellu od Vedana už od 90. rokov minulého storočia predáva poctivá česká firma Chlorella centrum sro, ktoré môžem dôverovať.

 

Stretol som sa aj s druhým extrémom: Spracovateľ Spiruliny sa chválil tým, ako bunkové steny Spiruliny starostlivo melie. To je však úplne zbytočné, pretože my cicavce máme kvalitné tráviace enzýmy, ktorými polysacharidy Spiruliny rozložíme aj bez spracovania. Polysacharidy Spiruliny rozpustiť a stráviť vieme, celulózu Chlorelly rozpustiť a stráviť nevieme. Rozprávky o dezintegrácii Spiruliny sú pre laika pôsobivé, ale zrejme majú zdôvodniť zbytočne (alebo dokonca neoprávnene) vyššiu cenu.

 

Je pravda, že Chlorella aj Spirulina pomáhajú efektívne odbúravať nežiadúce toxické látky a hlavne nebezpečné voľné radikály. Pútajú ich na seba a prirodzenými cestami je odvádzajú z tela preč. Zároveň nám dodávajú základné, bežné i veledůležité látky, ktoré v našej každodennej strave často chýbajú. Pri kombinovaní Chlorelly a Spiruliny do tela dostávame kompletný sortiment aminokyselín, z ktorých si potom naše telo buduje vlastné bielkoviny. Tu hrá prím Chlorella, Spirulina je však jej vítaným doplnkom. Na druhú stranu, pre ľudí, ktorí majú tak hustú krv (jang) a zúžené cievy (jang), že si ju musí riediť jin lieky (warfarín), Chlorella (jang) nie je tak vhodná ako viac jin Spirulina. Navyše je tu dôležitý fakt, že warfarín je inhibovaný vitamínom K. Ďalší dôvod, prečo po celú dobu užívania liekov na riedenie krvi neodporúčam Chlorellu as ňou ani zeleniny, ktoré obsahujú vitamín K. Lieky by fungovali len obmedzene alebo vôbec. Riskovať trombózu nikto nechce. Lekár, ktorý warfarín predpíše, je povinný túto skutočnosť každému pacientovi správne vysvetliť. Spirulina tento problém neprináša. Naopak: vďaka obsahu "sluníčového" pigmentu fykocyanín ju odporúčam chudokrvným zamrznutým ľuďom na podporu krvotvorby.

 

Kto potrebuje dopĺňať živiny a prečisťovať organizmus, kto potrebuje dať do poriadku črevá a ich bakteriálne obsah, mal by dávať prednosť Chlorelle. Kto chce budovať figúru, kto sa trápi nejakou diétou, komu chýba energia, na koho "niečo lezie" a necíti sa zrovna fit, nech siahne po Spiruline. Kto to chce mať dobre poistené na všetky strany, urobí dobre, keď obaja "zelené doktorov" bude striedať.

 

U oboch totiž boli najprv na zvieratách, potom aj na ľuďoch preukázané protinádorové vlastnosti. Dnes už viem, že je to najmä vďaka ich schopnosti viazať na seba voľné radikály, aby nám v tele zbytočne neoxidovaly. To je typické pre aktívne antioxidanty, ktorými Chlorella aj Spirulina určite sú. Ich kombináciou a pravidelným zobáním si budeme zvyšovať odolnosť voči všade prítomným infekciám a vírusom. Ak pridáme k tomu navyše aktívny pohyb, bude sa nám postupne zlepšovať fyzická aj psychická výkonnosť a odolnosť, len tak ľahko sa nerozčúlite, nezadýchate, vysoký tlak sa bude znižovať a príliš nízky naopak trochu stúpne. Taktiež nám pomôžu regulovať správnu hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Neverím rozprávkam, že Spirulina je tukožrútom a cholesteroložrout. Nevidel som žiadnu štúdiu, ktorá by to uspokojivo preukázala. Avšak som presvedčený, že a Chlorella aj Spirulina sú skvelou prevenciou obrovsky rozšírených civilizačných chorôb, zvlášť cukrovky a ochorení srdca a celého kardiovaskulárneho systému.

 

Oba 100% prírodné produkty sú natoľko čisté, že sú uznané ako označenie kóšer. Sú samozrejme vhodné pre vegetariánov a pre ľudí všetkých vekových skupín, vrátane detí i tehotných a dojčiacich bábätiek, študentov, úradníkov, ťažko pracujúci robotníkov, športovcov a seniorov nevynímajúc.

 

Dôsledne si strážime, aby biomasa Chlorella pyrenoidosa aj Spirulina pochádzali vždy od nášho tradičného dodávateľa a mali tak záruku, že nie sú geneticky modifikované (non-GMO).

 

Za celú dobu existencie firmy som zaznamenal iba tri prípady podozrenia na alergickú reakciu. To je pri mnohotisícových odberoch číslo skutočne zanedbateľné. Takých výsledky možno dosiahnuť hlavne preto, že tieto prírodné produkty neobsahujú žiadny pridávaný cukor, soľ, škrob, kvasnice, sóju, žiadne obilie, nieto pšenicu či iné zdroje lepku, žiadne mlieko, žiadne farbivá, ochutidla, konzervačné a chuť zvýrazňujúce látky a žiadna " éčka ".

 

Potrebuje teda dnešný človek riasy? Kto má každý deň vzorný pestrý jedálniček a dostatok pohybu na čerstvom vzduchu, kto má skvelú náladu a dostatok síl pre tvorivé plodný život, ten by potravinové doplnky snáď ani nepotreboval. My ostatní "hriešnici" občas trpíme rôznymi neduhmi a blahodárne účinky Chlorelly aj Spiruliny radi využívame. Alebo sa tešíme dobrému zdraviu a chceme, aby to tak zostalo.

 

Pokiaľ ide o financie: Rozhodne nás príde lacnejšie nákup veľkého rodinného balenia, ako čas strávený v čakárňach ordinácií a následne nákup rôznych chemických liekov s množstvom nežiaducich vedľajších účinkov. Prevencia je totiž vždy lacnejšie, výhodnejšie a hlavne trvalejšie.

 

Bob Dvořák