Lisovaná ovocná šťava z plodov Kustovnice čínske

04.04.2013 00:32

 

Lisovaná ovocná 100% šťava z plodov Kustovnice čínske - Goji (Lycium chinense) | Goji Ramissio | Bio šťava Sonnenmacht

 

Kustovnica čínska je už od nepamäti neoddeliteľnou súčasťou jedálnička obyvateľov himalájskych hôr. Nie je isté, kde Goji získalo svoje meno, ale najviac pravdepodobné je, že podľa názvu oblasti Gojal, kde bolo podhorí Himalájí najviac lemované touto zázračnou rastlinou. Tajomstvo pestovanie rastliny Goji, bolo odovzdávané z generácie na generáciu obyvateľmi z tejto úrodnej oblasti aj do ostatných údolia. Rastlina sa počas rokov rozšírila do Tibetu, Číny, Indie a Mongolska.

 
 

V súčasnej dobe rozlišujeme dva základné typy plodu GOJI:

prvá sa nazýva Lycium chinense, ktoré rastie najmä v provincii Hebei (Che-pei), ktorá je súčasťou Čínskej ľudovej republiky. Vyznačuje sa červeno-oranžovou farbou a obsahuje väčšie množstvo semienok.

Druhým typom, oveľa rozšírenejším je lycium barbatum, ktoré je pestované v mnohých regiónoch Ázie, Mongolska, ale snáď nikde nie je tak rozšírené ako v provincii Ning-xia, ktorá sa nachádza pozdĺž Žltej rieky v západnej časti Číny. Kde sa ako je známe ľudia dožívajú najdlhšieho priemerného veku na Zemi. V Európe bola prvýkrát popísaná v roku 1830 lordom J. Harvym.

 
 
 

Čo Goji juice obsahuje?

 

Kustovnica čínska( Goja) je snáď najvýživnejšie plodom na našej planéte, jej plody obsahujú 18 druhov aminokyselín šesťkrát viac ako včelí peľ, vrátane 8 esenciálnych aminokyselín (ako izoleucín a tryptofán). Bobule obsahujú až 21 stopových minerálov (jednými z hlavných sú zinok, železo, meď, vápnik, germánium, selén a fosfor). Kustovnica čínska - wolfberry je bohatým zdrojom karotenoidov vrátane beta-karoténu (viac beta-karoténu ako má mrkva), najviac zo všetkých známych potravín alebo rastlín na Zemi. Bobule obsahujú 500-krát viac vitamínu C na váhu ako pomaranče. Wolfberries tiež obsahujú vitamíny B1, B2, B6 a vitamín E. Zrelé plody obsahujú asi 11 mg železa na 100gramů, kyselinu linolovú (mastná kyselina), seskviterpenoidy (cyperon, solavetivon), tetraterpenoidy (zeaxantín, physalin) a betaín (0,1% ). Bobule Wolfberries obsahujú polysacharidy, ktoré posilňujú imunitný systém. Jeden polysacharid nájdený v tomto plodu bol deklarovaný ako silný rastový stimulant (jedná sa o látku, ktorá podporuje sekréciu ľudského rastového hormónu v podvesku mozgovom).

 
 
 

Použitie Goji:

 

Plody kustovnice čínskej sa oddávna používajú na posilnenie krvotvorby, odstránenie chronických dýchacích ťažkostí, predchádzanie cukrovke, zlepšenie zraku a ako Hepatoprotektíva látky zlepšujúce činnosť pečene oddávna je popisovaná ako zdroj vyživujúcich vlastností pre krv, ktorú veľmi obohacujú. Vlastnosti kustovnice tonizujú pečeň a obličky a zvlhčujú pľúca. Sú používané ako liečebný prostriedok pri sklone k souchotinám alebo chudnutie spojeného s smädom (zahŕňajúce cukrovku v počiatočnom stave a tuberkulózu), závraty, rozmazané videnie, zníženú zrakovú zaostřenost a chronický kašeľ.

 

Ak pripravujeme odvar (čaj pripravený povarením plodov vo vode), užíva sa 6 -18 gramov plodov pre denné dávkovanie, po dobu jedného až troch mesiacov, čo je typická perióda pre priebeh terapie. Kustovnica čínska sa tradične pri liečení atopického exémy ktorý sa väčšinou spája s alergickými prejavmi kože a dýchacieho systému a zápalu žalúdka štandardne užíva pacient celé plody pri obsahu 10tich gramov v každej dávke a to dvakrát denne pred jedlom (po dobu dvoch mesiacov). Pri liečení cukrovky sa jedia podusené bobule v dávke 10 gramov a to trikrát denne (podusené plody zmäkčuje). Denné dávky v rozmedzí 10 - 30 gramov je typickým liečebným užívaním v Číne.

 
 
 

Ako GOJI juice účinkuje?

 

Obzvlášť silná koncentrácia polysacharidov v kustovnicu posilňuje schopnosť tela v boji proti chorobám a to aktiváciou proteínov v imunitnom systéme. Jej antioxidačné carotenoidy a flavonoidy chránia telo pred poškodením voľnými radikálmi, ktoré môžu zapríčiniť aj choroba a starnutie. Karotenoidy zvlášť betakarotén, prekurzor (predvolené častice) vitamínu A, takisto zlepšuje videnie. Okrem toho bobule majú signifikantný obsah vitamínov (B1) (tiamín) (B2) riboflavín, vitamínu C - asi 73 mg na 100 gramov sušeného plodu kustovnice. Plody obsahujú aj betaín - alkaloid, ktorý napomáha vyrábať cholín, zlúčeninu, ktorá posilňuje pečeň. Stopové prvky minerálov, ktoré sú v tomto plodu, ako zinok a selén, tiež prispievajú k podpore imunitného systému. Železo napomáha vytváranie červených krviniek a zabraňuje anémii, zinok napomáha vyrábať a obnovovať bunky, selén spolu s vitamínom E spolupracuje na prevenciu poškodenia buniek voľnými radikálmi.

 
 

Užívanie:

 
Kustovnica je dostupná hlavne ako sušené bobule, chuťou pripomínajúce niečo medzi sušeným jablkom, šípkou a hrozienka. Povarte jednu malú hrsť bobúľ vo vode po dobu 15 minút a urobte odvar alebo bylinný čaj. Denná dávka asi 60 sušených plodov.
 

Upozornenie:

 

Plody kustovnice nemajú žiadne toxické účinky. Avšak osoby s vysokou teplotou by ju nemali užívať, pretože kustovnica môže vyživovať i baktérie a vírusy, ktoré zapríčinili teplotu. Ako mnoho plodov, tiež kustovnica môže spôsobiť riedku stolicu, takže osoby trpiace na hnačky by ju nemali užívať.

 
 

25 pozitívnych vplyvov kustovnice čínskej ( Goja) na ľudský organizmus

 
 

    Silný antioxidant, ktorý chráni telo pred účinkami predčasného starnutia, vďaka svojej schopnosti mierniť negatívne pôsobenie voľných radikálov.

    Prispieva k ochrane imunitného systému. Dodáva telu energiu a silu, najmä v čase, keď je telo oslabené a bojuje s chorobou.

    Napomáha udržať normálny krvný tlak a posilňuje tak činnosť srdca.

    Blahodarne pôsobí na podporu mozgovej činnosti a pamäte.

    Napomáha udržanie správnej hladiny cukru v krvi v prvom štádiu cukrovky.

    Podporuje sexuálne funkcie a lieči sexuálne dysfunkcie.

    Dopomáha ku zníženiu váhy.

    Pomáha uľaviť od bolesti hlavy a od závratov.

    Pomáha pri problémoch s nespavosťou a prispieva k zlepšeniu kvality spánku.

    Zlepšuje chuť do jedla a napomáha pri trávení.

    Udržuje Vaše oči v dobrom stave a zlepšuje Váš zrak.

    Napomáha lipolýze.

    Znižuje riziko rakoviny.

    Podporuje zdravú funkciu pečene a obličiek.

    Pomáha pri symptómoch v období menopauzy.

    Môže pomôcť od rannej nevoľnosti počas 1. trimestri tehotenstva.

    Napomáha zlepšeniu schopnosti počatia.

    Posilňuje Vaše kosti a svaly.

    Môže zmierniť pocit úzkosti, napomáha pri strese.

    Bojuje so zápalmi obnovením hladiny dôležitých protizápalových enzýmov.

    Predlžuje dĺžku života.

    Zlepšuje žalúdočnú činnosť pri zápaloch žalúdka.

    Stimuluje vylučovanie rastového hormónu, budete vyzerať a aj cítiť sa mladšie.

    Redukuje hladinu cholesterolu v krvi.

    Podporuje zdravú myseľ a lepšiu náladu.

 

 

 

Moderné štúdiá kustovnice čínskej

 

Podporuje imunitný systém

 

Veľa štúdií ukázalo, že kustovnica čínska podporuje imunitný systém akceleráciou transformácie lymfocytov a napomáha slezine pri transformácii lymfocitov vyvolanú concavalinem A5. Štúdia vykonaná na starších ľuďoch v Číne ukázala, že po užívaní wolfberries sa zvyšuje hladina lysozomy (antibakteriálna látka v slinách), IgG a IgA v sére u všetkých testovaných ľudí. Zistilo sa, že činnosť interleukínu 2 (IL-2) sa zvýšila 2.26krát u dvoch tretín z testovaných ľudí.

 

Spomaľuje proces starnutia (ANTI-AGING)

 

Plody wolfberries prispievajú k normálnemu rastu buniek a zlepšujú nahrádzanie a reparáciu DNA. LBP má tiež antioxidačné funkciu na voľné radikály a zmierňuje najmä ich negatívne pôsobenie na bunkovú membránu. Čínska štúdie u všetkých starších účastníkov potvrdila 48% zvýšenie oxidu dismutasa a 12% zvýšenie hemoglobínu v sére. Toto ukazuje, že wolfberries je veľmi silným antioxidantom a mohla by napomáhať pri spomalení procesu starnutia.

 

Prevencia rakoviny

 

Ďalšie čínskej štúdie ukazujú, že extrakt acetónu z bobúľ spomaľuje mutáciu génov a to pomocou TA98 a TA1008. Niektorí vedci veria, že bobule kustovnice čínskej by mohli byť veľmi dobrým doplnkom k prevencii rakoviny pečene, pretože ochraňujú pečeň a súčasne majú protirakovinový účinok. Sedemdesiat deväť pacientov majúci rakovinu v pokročilom štádiu podstúpilo v Číne klinický pokus-boli liečení s LAK/IL-2 v kombinácii s LBP9. Počiatočné výsledky tohto liečenia u 75 pacientov, ktorí boli k dispozícii, ukazuje že došlo k regresii rakoviny (k zmene smerujúce k zániku rakovinových buniek) u pacientov so zhubných melanómom, rakovinou obličkových buniek, rakovinou hrubého čreva, rakovinou pľúc, rakovinovým nádorom nosohltanu. Výsledky ukazujú, že LBP by móla byť použitá ako adjuvans (pomocná látka) pri bioterapie rakoviny. Japonskí vedci uviedli, že bobule kustovnice môžu spomaliť rast rakovinových buniek.

 

Ochrana pečene - hepatoprotetiktivní účinok

 
kustovnice pôsobí proti chloridu uhličitému vyvolanému pri hepatotoxicite a napomáha obnoviť poškodené pečeňové bunky pomocou CC14, tým umožňuje obnoviť pečeňové nekrózu.
 

Podpora tvorby červených krviniek

 
Štúdia v Číne ukázala, že uľahčuje proliferáciu (novotvoření) kmeňových buniek a zvyšuje počet monocytov v kostnej dreni.
 

Zlepšenie ostrosti zraku

 

Wolfberries boli v Starej Číne veľmi obľúbené pre ich vlastnosti zlepšenie ostrosti zraku. Dnešné moderné čínski vedci zistili, že bobule znižujú čas adaptácie na tmu a zlepšujú videnie pri tlmenom svetle. Luteín a zeaxantín sú si príbuzné pigmenty. Ochraňujú retinu (sietnici) neutralizováním voľných radikálov zo slnečného svetla, ktoré by mohli poškodiť očné spojivo. Existuje veľmi málo potravy bohatej na zeaxantín. Kustovnica je jednou z nich. Znížilo sa fyziologické skotóm (výpadok časti zorného poľa) a zvýšila sa hladina vitamínu A u pacientov užívajúcich plody kustovnice.

 
 

Obsah a zloženie:

 

Výnimočná ovocná šťava získaná najšetrnejším studeným procesom lisovania čerstvých plodov kustovnice čínskej. Pri spracovaní je kladený vysoký dôraz na kontrolu a uchovanie mimoriadnych vlastností plodov kustovnice čínskej.

 

Na jeden liter 100% šťavy je potrebné spracovať 6 kg zrelých plodov kustovnice.

Bez pridaných farbív a konzervačných látok obsahuje 100% ovocnú šťavu. Bez cukru.

Pasterizované 85 ° C

Energetická hodnota v 100ml je 102 kJ

 

100ml obsahuje priemerne:

 

    bielkoviny 1,44 g

    sacharidy 4,18 g

    tuky: 0,17 g

    a-karotén (ug/100g) 21.9ug

    b-karotén (ug/100g) 90.0ug