Zelené potraviny - Green Foods

01.04.2014 23:20

Zelené potraviny - Green Foods, nová cesta k zdraviu

 

Zelený jačmeňKonzumácia najlepších syntetických vitaminových preparátov nikdy nemôže nahradit rostlinnú stravu v surovom stave. Tá totiž obsahuje nielen známé vitaminy a minerály, ale i stovky ďalších substancii, o ich význame pre náš organizmus majú vedci zatial jen nejastnú predstavu. Všetky tieto složky naviac vzájomne spolupracujú a podporujú svoje vstrebanie.Vačšina odborníkov na výživu preto doporučuje tzv. trend  Green Foods,  základom je každodenná konzumácia minimálne 5 porcií ovocia či zeleniny v surovom stave. Dôležitou súčasťou tohoto trendu predstavuje i pitie tzv. zelených nápojov, ktoré majú na naše zdravie vcelku jedinečné účinky – nielen, že telu dodajú vatšinu potrebných vitamínov, minerálov a ďalších živín, ale naviac účinne pomáhajú netoxikovať a regenerovať organizmus a podporuje prevenciu a liečbu celé rady zdravotných problémov.

A čím sú vlastne zelené nápoje tak výnimočné?

Dôvodom je hned niekoľko. Prvým z nich je vysoký obsah chlorofylu. Toto zelené rastlinné farbivo má tiež štruktúru veľmi podobnú krvnému farbivu hemoglobinu a vďaka tomu pomáhá zlepšit prenos kyslíku a krvný obraz, priaznivo ovplyvňuje hojenie rán a snižuje riziko vzniku infekcie. Už v roku 1940 napríklad priniesol chirurgický časopis "Journal of Surgery" zprávu o 1200 chorých ktorým chlorofyl urýchlil hojenie rán. Podstatou funkcie chlorofylu je naviac premena slnečného žiarenia na chemickú energiu. Jeho konzumacia teda prináša silu slnečných paprskov všetkym bunkám nášho tela. Liečitelia naviac dodávajú, že zelená strava pomáhá posilovať srdečnú čakru, harmonizuje, ukludňuje, dodává múdrosť a lásku. V rastlinách sa navíac nacházdajú i ďalšie rastlinné farbivá, které sú za normálnych okolností chlorofylom prekryté, a které majú tiež radu pozitivních účinkov na naše zdravie.

Ďalším velkým plusom zelených nápojov je vysoký obsah enzymov, které pôsobia ako katalyzátory biochemických reakcií (čo inými slovami znamená, že sa bez nich neobíde žiadny chemický proces v našom tele). Tieto zlúčeniny pritom  ztrácajú účinnosť pôsobením teplôt nad 40°C. Tepelne upravená strava preto enzými nielen neobsahuje, ale pri trávení naviac spotrebováva ich zásoby z organizmu.

Veľmi dôležitou vlastnosťou zelených nápojov je fakt, že sú výrazne zásadotvorné. Vačšina ľudí sa totiž dnes stretáva s prekyselením organizmu v dôsledku stresu, konzumacie tepelne upravenej stravy, alkoholu, kávy apod. Pre fungovanie organizmu je ovšem zásadne dôležité vyvážené pH. Pokiaľ teda hrozí celkové prekyselenie, má telo nieloľko obranných mechanizmov, ktorými chrání dôležité orgány. Najviac jde o zadržovanie vody, vytvárania tukových zásob spojené so vznikom nadváhy a tiež o nerovnomerné rozloženie pH, které vedie k vzniku nadmerne kyselého prostredia v niekterých častiach tela, najviac v močovom mechúre, tenkom čreve či ústnej dutine (dôsledkom teda môže byť napríklad zvýšená kazivosť zubov, parodontóza či zápach z úst). Prekyslenie naviac narušuje vstrebávaníe cukrov v črevách, čo môže mať za následok vznik cukrovky. Zásadotvorné zelené nápoje výrazne prispievajú k neutralizacii prebytečných kyselin v organizme, a tým pomáhajú predchádzať všetkym obtiažam.

Zabudnúť nesmieme ani na ich výraznú schopnosť podporovať odstraňovanie toxických látok z organizmu a tiež vysokú antioxidačnú aktivitu, čiže schopnosť ničiť škodlivé volné radikály. Vďaka jej sú napríklad účinnou součásťou prevencie rakoviny, predčasného stárnutia organizmu či poškodenia pokožky pôsobením slnečného žiarenia (svetlovlasí ľudia zo severských zemí dokonca používajú šťavu zo zeleného jačmeňe i k vonkajšiemu potieraniu pokožky). Okrem toho pomáha liečiť infekciu.

Ječmen  Chlorella  Spirulina Alfalfa  Pšenice