Naozaj máte svoju dennú porciu ovocia a zeleniny?

06.04.2013 11:10

Naozaj máte svoju dennú porciu ovocia a zeleniny?

 

Dostatok energie, psychická pohoda, fyzická kondícia, mladý a svieži vzhľad, silná obranyschopnosť, optimálna telesná hmotnosť, to je len krátky zoznam benefitov, ktoré nám prináša pravidelná strava a predovšetkým pravidelná konzumácia ovocia a zeleniny.

 

Hoci rad nezávislých vedeckých štúdií potvrdila mnoho pozitívnych účinkov 5 denných dávok ovocia a zeleniny každý deň, stále je spotreba ovocia a zeleniny nižší, než by mala byť.

 

"Podľa svetovej zdravotníckej organizácie a všeobecne platných výživových odporúčaní by sme mali prijímať aspoň 200 g ovocia a minimálne 400 g zeleniny na deň. Vo väčšine európskych krajinách však tieto odporúčania splnená nie sú. Priemerná spotreba ovocia na deň sa v Európe pohybuje v množstve 166 ga zeleniny 220 g / deň "upresňuje nutričná špecialistka zo spoločnosti STOB - Nikola Hanyšová.

 

Ak máte pochybnosti o svojom zdraví, mali by ste sa zamerať na pozitívny účinok pravidelnej konzumácie 5 dávok ovocia a zeleniny, "zdravá 5".

 

Veľmi dôležité je konzumovať ovocie a zeleninu rovnomerne rozdelenú v priebehu celého dňa.

 

Ovocie je ideálnym zdrojom energie od samotného štartu dňa, zelenina je dôležitou zložkou každého jedla, najmä hlavných jedál, kde sa podieľa na zvýšení objemu jedla so súčasným znížením výslednej energetickej hodnoty.

 

"Dôležitým základom je predovšetkým vhodne zvolená raňajky, ktorá sa významne podieľa na správnom fungovaní nášho tela počas celého dňa. Po nočnom hladovaní je veľmi dôležité nabudiť telo dostatkom tekutín po nočnej dehydratácii a súčasne doplniť dôležité vitamíny, minerálne látky, antioxidanty, ktoré nás do nového dňa naštartujú "hovorí Nikola Hanyšová.

 

Pritom práve vynechávanie raňajok je jednou z najčastejších chýb, ktoré sa ľudia dopúšťajú.

 

Častým argumentom vynechávanie ovocia a zeleniny v rámci raňajky je ranné nechutenstvo, zvýšené nadúvanie, nedostatok času. Práve z týchto dôvodov je veľmi vhodné nahradiť túto rannú dávku porcie ovocia alebo zeleniny pohárom 100% ovocné šťavy, ktorá doplní chýbajúce tekutiny a súčasne dodá dávku vitality do nového dňa, bez toho, aby zaťažovala naše trávenie.

Ako vyberať kvalitné ovocné a zeleninové šťavy?

 

Kvalitné zeleninové a ovocné šťavy (džúsy) si doprajte s označením 100% ovocná alebo zeleninová šťava. Tie sú totiž vylisované alebo stlačené z kvalitného ovocia a zeleniny alebo sú vyrobené z koncentrovanej ovocnej šťavy alebo zeleninového pyré (podiel vody je obnovený po jeho predchádzajúcom odparení).

 

Pozor na mnohokrát mätúce označenie napr 100% jablko. Toto označenie môže informovať iba o 100% zastúpenie jablká ako zástupca ovocných druhov, ale nie 100% šťavy, upozorňuje Nikola Hanyšová.

 

Pozrite sa preto tiež na zloženie výrobku, kde hľadajte skutočne len 100% ovocná šťava. Takýto výrobok nesmie totiž obsahovať žiadny pridaný cukor naviac, žiadne umelé farbivá, konzervanty ani umelé arómy.

 

1 láhev 20 denních dávek = 900 jablek, doporučená denní dávka Goji je 10-25ml, to je cca 10-50 jablek /den