Názor praktického lekára - zelené potraviny

09.09.2013 22:02

Názor praktického lekára - chlorella ( superpotravina )

Čím viac sa zrýchľuje životné tempo , tým viac sa stráca veľa skutočných hodnôt z nášho života . Medzi tie najzákladnejšie patrí , Jačmeňpochopiteľne , kvalitná a hodnotná strava .

Tak , ako nás doba núti k neustálemu zhone , tak , ako si nevážime Matky Prírody a svojou činnosťou ju hrubo poškodzujeme , tak aj klesá kvalita našich potravín . O stravovacích návykoch sa radšej ani nespomínam .

Demografické výskumy z posledných rokov dokazujú , že vo všetkých vekových skupinách dochádza k stále sa prehlbujúcim deficitom základných živín v prijímanej potrave .

Štúdie na Teplicku z roku 1995 vykonávaná na 10 až 12 ročných deťoch , tehotných ženách a branci , teda v skupinách , ktoré by mali byť relatívne najzdravšie , preukázala , že v skladbe svojej potravy dostávajú iba 20-80 % odporúčanej dennej dávky vitamínov , minerálov , stopových prvkov a vlákniny . Naopak vysoko prekračujú 100 % odporúčanej dennej dávky látok tukovej povahy .

Z tejto skutočnosti jednoznačne vyplýva , že celá naša populácia trpí nedostatkom základných živín . Náš organizmus , ktorý je oveľa viac zaťažovaný najrôznejšími negatívnymi vplyvmi , žije neustále na dlh , nemá dostatok základných stavebných kameňov , aby sa mohol dobre rozvíjať . S tým súvisí aj výrazný pokles jeho obranyschopnosti , ktorý sa vo svojich dôsledkoch prejavuje nielen zvýšeným sklonom k bežným infekčným chorobám , ale aj malou odolnosťou voči stresu a psychickej záťaži vôbec , z čoho v mnohých prípadoch vyplýva aj vznik veľmi vážnych ochorení . Medzi ne patrí nielen onkologické choroby , ale aj prudko narastajúci psychické poruchy .

Moderný životný štýl v praxi znamená nielen nedostatočný prívod základných živín , ale aj zanášanie nášho organizmu mnohými nežiaducimi látkami , z ktorých niektoré sú toxické ihneď ( ťažké kovy ) , iné až po dosiahnutí určitej koncentrácie v našom organizme . To má opäť za následok narušenie metabolickej rovnováhy a biochemických procesov v každej bunke . Tak sa jednotlivé bunky sústavne poškodzujú , rýchlejšie starnú a prudko klesajú ich regeneračné a replikačné schopnosti .

Lekárske štatistiky sa síce chvália postupným predlžovaním priemerného ľudského veku , ale už nehovoria , ako kvalitné sú tieto ťažko vydobyté roky nad priemery . Žijeme síce o niečo dlhšie , ale zároveň vo väčšine prípadov s takými ťažkosťami a problémami , že veľa z nás o taký život vôbec nestojí .

A pritom nie je tak zložité pre jeho skvalitnenie niečo urobiť .

Jednou z foriem , ako zlepšiť prísun dôležitých látok do nášho organizmu , zároveň posilniť obranyschopnosť , podporiť detoxikáciu , stimulovať rast a obnovu každej bunky a tým aj tkanív a orgánov , predchádzať mnohým závažným chorobám , je používanie takzvaných green foods , čiže zelených potravín . Ako najkomplexnejšie sa javí , pre niekoho možno paradoxne , tie najjednoduchšie rastlinné formy - riasy . Určite je to dané jednak ich vekom , kedy počas dlhých rokov vývoja dokázali prispôsobiť stále sa meniacim okolitým podmienkam , jednak je to dané tým , že každá bunka musí ručiť sama za seba , a preto musí obsahovať všetko podstatné , aby mohla prežiť . Práve preto sú jednobunkové rastliny , riasy komplexné vo svojom zložení všetkých dôležitých látok , a preto sa stali základom rady green foods( zelené potraviny ) . Medzi riasami možno nájsť mnoho druhov , ktoré sa od seba líšia v obsahu účinných látok , a ich základné rozdelenie je na sladkovodné a morské . Ďalšie rozdelenie je podľa obsahu chlorofylu na riasy , ktoré ho obsahujú ( zelené ) a ktoré ho neobsahujú ( hnedé ) . Práve chlorofyl , vedľa nukleových kyselín , je jednou z najdôležitejších látok , ktoré vo svojej bunke obsahuje chlorella . Názov tejto riasy je odvodený práve od listového farbiva chlorofylu , ktorého najbohatším rastlinným zdrojom . Obsahuje ho 10x viac než je nás bežne udávaný zdroj lucerna . Chlorofyl je prirodzenou súčasťou zelených rastlín a niektorých nižších organizmov . V prírode sa podieľa na premene energie slnečného žiarenia na chemickú energiu uloženú v organických zlúčeninách . V našej republike sa chlorofyl terapeuticky využíva k vonkajšiemu ošetreniu niektorých kožných a slizničných porúch , akými sú napríklad drobné popáleniny a kožné vredy . K preukázaným účinkom chlorofylu patrí i inhibícia genotoxického pôsobenia silných karcinogénov typu aflatoxínu , alkylačných činidiel , šesťmocného chrómu a ionizujúce žiarenie . Princíp predpokladaných protektívnej účinkov chlorofylu a jeho derivátov spočíva zrejme v schopnosti viazať toxické voľné kyslíkové radikály , ktoré vznikajú napríklad v dôsledku ionizujúceho žiarenia . Chlorella obsahuje 2x viac bielkovín ako všetky druhy strukovín , tj 60 % , 20 % polysacharidov a 10 % tukov . Po spiruline je ďalším rastlinným zdrojom všetkých esenciálnych aminokyselín . Bielkoviny tejto sladkovodnej riasy sú preto porovnateľné so živočíšnymi bielkovinami , obsahujú iba menej metionínu . To však môže byť výhodou pri niektorých typoch rakoviny , ktoré potrebujú metionín pre svoj ​​rast . Chlorella ďalej obsahuje viac ako dvadsať rôznych vitamínov a minerálov . K tým najdôležitejším patrí betakarotén , chrániaci proti poškodeniu kože ultrafialovými lúčmi , a vitamín B 12. Z minerálnych látok je najvýznamnejší obsah železa ( 20x viac než v špenáte ) , jódu , zinku a kobaltu . K terapeuticky najdôležitejším látkam chlorelly patrí chlorofyl , betakarotén , rastový faktor chlorelly - CGF a vlastné bunkovej steny . Najvýznamnejším účinkom chlorelly je jej detoxikačnú schopnosť , vďaka ktorej je ideálnym doplnkom všetkých očistných kúr a redukčných režimov . Znižovanie nadváhy je podporované aj spomalením štiepenia bielkovín v žalúdku a črevách s následným predĺžením doby sýtosti . Je vhodným doplnkom terapie vysokého krvného tlaku a stavov so zvýšenou únavnosťou , kedy je vhodné riasu užívať 3 až 13 mesiacov . V štádiu skúmania je priaznivé pôsobenie chlorelly pri vredových postihnutiach , u diabetikov , v terapii chronickej zápchy a plynatosti , ďalej sa sleduje pôsobenie na pečeň , alergie , akné a artritídu . Dnes už potvrdeným účinkom je podpora imunitného systému v boji s rakovinovým ochorením . Imunitný systém chráni každého z nás pred prienikom baktérií , vírusov a vplyvom znečisteného prostredia . Ničenie a odstraňovanie týchto látok zaisťujú špeciálne biele krvinky : lymfocyty , ktoré tvoria telesné protilátky a bojujú proti baktériám a ničia aj vírusy , a makrofágy , ktoré ich pohlcujú a usmrcujú a zároveň odstraňujú nebezpečné škodliviny a sú schopné zničiť aj rakovinové bunky . Jedným zo spôsobov boja proti rakovine je preto posilnenie makrofágov . Chlorella funguje ako stimulátor pri tvorbe interferónu . Čo je látka tvorená bunkami imunitného systému , ktorá stimuluje tvorbu makrofágov a tak pôsobí antivírusovo , antibakteriálne a protirakovinovo . Chlorellu je možné používať samostatne ako preventívne dietetikum aj ako doplnok terapie . Nepríjemnú sprievodný známkou počiatku užívania lieku je niekedy plynatosť vznikajúce ako dôsledok zrýchlenie črevnej činnosti , ktorá sa však čoskoro samovoľne upraví . Prejavom vylučovania prebytočného chlorofylu z tela môže byť aj zelenkasté sfarbenie stolice . Nesmierne cenný je vysoký podiel vlákniny v zložení tejto riasy , pretože práve katastrofálny nedostatok vlákniny v našej potrave je hlavnou príčinou prudkého nárastu rakoviny hrubého čreva a konečníka v našej populácii . Vysoký obsah kvalitných bielkovín , čo predstavuje už skôr zmieňované množstvo okolo 60 % v sušine , znamená zároveň dostatok dôležitých látok pre tvorbu enzýmov , ktoré potom priaznivo ovplyvňuje prakticky všetky potrebné metabolické pochody v našom organizme . A pretože všetky tieto látky , ktoré chlorella obsahuje , pôsobia vzájomne synergicky , možno si len veľmi ťažko predstaviť iný , rovnako bohatý zdroj týchto , pre každú bunku nášho tela nesmierne dôležitých surovín . Zo všetkých uvedených skutočností vyplýva , že dlhodobým riešením zlých stravovacích návykov či nutným doplnkom prijímanej nekvalitnej stravy nemusí byť vždy len kombinácia mnohých potravinových doplnkov , ale že práve chlorella ich dokáže dokonale nahradiť . Ideálny obsah i pomer v nej obsiahnutých látok je priamo stvorený k jednoduchému a dlhodobému užívaniu . Výborná znášanlivosť zaisťuje i dobrú spoluprácu každého užívateľa . Chlorella je ozajstným smaragdovým pokladom pre naše telo a nezostáva mi , než i Vám ju odporučiť a zároveň zablahoželať , ak sa rozhodnete ju vyskúšať . Ak tento zásadný krok urobíte a chlorella sa stane samozrejmou , bežnou súčasťou Vášho každodenného života , urobili ste pre svoje zdravie omnoho viac , než si sami viete predstaviť . 

Autor článku : MUDr . Miloslav Lacina . Zdroj : Green Ways - 2002 .