Opičí chléb

22.12.2013 01:49

Baobab Opičí chlieb

 

Prekypuje nutričnými látkami ! Dužina plodov afrického stromu Baobab ( Adansonia DIGIT L. ) priamo prekypuje nutričnými látkami , vďaka ktorých množstvo sa považuje za jednu z potravín budúcnosti . Dužina vnútri tvrdej šupky plodov prirodzene schne a jednoduchým preosievaním sa z nej získava svetlunký prášok citrusovo kyslej chuti s jemnými tónmi karamelu . Prášok baobabu má veľmi široké využitie v príprave radu pokrmov a nápojov a vďaka svojmu zloženiu je schopný zásadným spôsobom vylepšiť nutričný profil potravín .

 

A ktoré sú kľúčové výživové vlastnosti baobaby ?

Účinný antioxidant

Baobab sa pýši hodnotou 240 ORAC , čo je hodnota udávajúca úroveň antioxidačnej aktivity . Pre porovnanie , toto číslo je 2x vyššie ako majú brusnice a granátové jablko a 3x vyššie ako čučoriedky , čo sú druhy ovocia známe pre svoje antioxidačné schopnosti .

 vláknina

Dostatočné množstvo vlákniny v strave je vysoko dôležité pre optimálny stav a fungovanie zažívacieho traktu a pre udržanie nízkej hladiny cholesterolu . Prášok baobabu obsahuje oveľa väčšie množstvo vlákniny ako ostatné ovocie , vrátane jabĺk , broskýň , marhúľ a banánov v sušenom stave . Prevažná časť vlákniny baobabu je tvorená pektínom , ktorý podľa všetkého hrá významnú úlohu v znižovaní hladiny cholesterolu . Rovnako sa u pektínu hovorí o jeho prebiotických účinkoch a teda pozitívnom vplyve na črevné baktérie .

vápnik

Baobab obsahuje väčšie množstvo kalcia ako mlieko , a predovšetkým v ďaleko využiteľnejšia podobe . Aj v porovnaní s ostatnými druhmi ovocia i tzv ' superfruits ' vykazuje Baobab v prípade vápnika oveľa väčšie hodnoty .

Železo , draslík , horčík

Horčík je dôležitý pre dobre fungujúci metabolizmus , správnu funkciu svalov , a pevnosť kostí a zubov . Hodnoty horčíka v baobabu sú citeľne vyššie ako v banánoch či marhuliach . Rovnako v obsahu draslíka babobab významne prevyšuje ostatné druhy ovocia , a v prípade železa je jeho obsah podstatne vyššia ako má napr špenát .

Nielen výživný , ale aj etický a udržateľný ...

Obchod s baobabu má zásadný vplyv na život najchudobnejších ľudí v odľahlých oblastiach Južnej Afriky . Za zber baobabu dostávajú spravodlivú odmenu a tieto peniaze im menia životy a pomáhajú získať veci , ktoré my považujeme za samozrejmé , ako zdravotná starostlivosť a vzdelanie . Z hľadiska dlhodobej udržateľnosti je dôležité , že hodnota ktorú takto Baobab získava v očiach miestnych ich vedie k väčšej starostlivosti a ochrane týchto stromov a okolia . V procese plánovania zberu a výroby sa využívajú tie najosvedčenejší metódy šetrne obhospodarovaných lesov tak , aby bola produkcia baobabu možná aj v dlhodobom horizonte .

 

Baobab sa výborne hodí do všetkých sladkých pokrmov i nápojov . Všetkým kulinárskym nápadom pridá ľahko kyslú citrusovú príchuť . Možno ho jednoducho miešať s vodou , ale ešte lepšie je primiešať ho do ovocných štiav a smoothies . Výborne sa hodí aj do dezertov , marmelád , müsli , jogurtov ... Odporúčaná dávka je 5 - 15g denne ( 1 až 3 lyžičky ) , jeho dávkovanie ale nie je nijako obmedzené , je to skrátka len ovocná dužina .

 

Náš tip : Zmiešajte 2 lyžičky prášku z baobabu s 3dcl čerstvo vytlačeného pomarančového džúsu . Lahodné a zdravé !

 

Zloženie : 100 % prášok z dužiny plodov baobabu