Chlorella

02.08.2013 21:55

Čo je Chlorella?

Chlorella je zelená mikroskopická riasa, ktorá rastie v sladkej aj slanej vode. Existuje už cez tri bilióny rokov a je to zrejme jedna z prvých a najjednoduchších foriem života na našej planéte.
 
Názov chlorella vznikol spojením slova "chlór", čo znamená po grécky zelený, a slová "ella", čo v latinčine znamená malý. Svojou fotosyntetickou schopnosťou, ktorá je niekoľkonásobne vyššia ako u iných rastlín, produkuje približne 38 krát viac bielkovín ako sójové bôby a 55 krát viac ako ryža. Existujú viac druhov chlorelly, avšak Chlorella pyrenoidosa obsiahnutá v našich tabletách a kozmetike je na živiny najbohatší. V Japonsku bola dokonca skúmaná ako možný zdroj živín v období nedostatku potravín po skončení 2. svetovej vojny.
 
Chlorella obsahuje kompletné bielkoviny, všetky vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamín E, minerály (zinok a železo), esenciálne mastné kyseliny, bielkoviny, nukleové kyseliny, chlorofyl a obrovské spektrum ďalších účinných látok. Obsahuje teda všetky dôležité živiny, ktoré ľudské telo potrebuje.