Hunza

15.12.2013 11:04

Hunza pripomína legendárne miesto Šangri - la

Údolia Hunza leží uzavreté vo veľkolepom prostredí veľhôr severného Pakistanu v priemernej nadmorskej výške 2 440 metrov . V minulosti ich spájala s civilizáciou len 105 km dlhá prístupová cesta , ktorej zdolanie trvalo pešo tri dni . Je to krajina , ktorej krása vyráža dych . Obklopuje rieku Hunza napájanú ľadovci a korunuje ju ostrý štít Mount Rakaposhi , ktorého zasnežený vrchol sa týči do výšky 7 788 metrov .

Údolia Hunza sa stalo súčasťou Pakistanu roku 1974 . Predtým tu vládla po stáročia jedna a tá istá rodinná dynastie . Ešte dnes , hoci 30 000 obyvateľov údolia už neplatia pravidelné dane emirovi , ho väčšina z nich považuje za svojho vodcu . Historici sa nikdy nezhodli na pôvode predkov obyvateľov tohto osobitného údolia , preto existuje niekoľko teórií . Jedna z nich tvrdí , že v čase ťažení Alexandra Macedónskeho dostalo päť jeho vojakov horúčku a bolo nútené zostať v údolí Hunza . Očarení krásou tunajšej prírody zostali v údolí natrvalo a stali sa prapredkov dnešných obyvateľov . Jeho jazyk burushaski však nie je možné porovnať so žiadnym iným existujúcim jazykom , takže skutočný pôvod predkov domorodcov zostáva naďalej tajomstvom .

 

Údolím vedie historcká " Hodvábna cesta " , nebezpečná horská trasa , po ktorej starovekí obchodníci vozili svoj ​​tovar z Číny . Po stáročia sa údolí hunzaobyvatelia údolia živili přapadáváním karavan vo vysokohorských priesmykoch . Na skalách nad obcou Ganesh sa nachádza " Kniha hostí Hodvábnej cesty " , kde cestujúci už od 5. storočia zanechávali nápisy , dáta a mená . Roku 1880 si Británia uvedomila možnosť ohrozenia severnej hranice zo strany Ruska , a tak na juhozápade údolia v Gilgite umiestnila vojenskú posádku . Dlhodobý konflikt medzi Gilgitu a Hunze viedol ku krutej bitke medzi britskou armádou a obyvateľmi údolia , ktorá skončila dobytím pevnosti Baltit postavené vysoko nad údolím . Roku 1947 sa severná časť stala súčasťou Kašmíre , ale prevažne moslimské obyvateľstvo so stavom nebolo spokojných a nakoniec bola aj táto časť prepojená k Pakistanu .

 

Dlhovekosť obyvateľov údolia Hunza je spájaná s marhule , ktorým sa tu nezvyčajne darí , marhuľovými jadrami a vitamínom B17