Kustovnica čínska GOJI - Lycium chinense
30.03.2013 12:06
Kustovnica čínska GOJI - Lycium chinense
Keď prvýkrát uvidíte plody Kustovnice čínskej (Lycium chinense, čínsky kou-čchi), napadne vás možno, že je odniekiaľ poznáte. Príbuzná tejto rastliny Kustovnica cudzia (Lycium barbarom) totiž rastie aj u nás na železničných násypoch, stráňach alebo v živých plotoch. Nielen pre mužov stredného veku - Kustovnica čínska je tŕnistý ker s previsnutými konármi, ktorý má striedavé listy a kvitne drobnými fialovými kvietkami s nálevkovitě zrastenými korunnými plátky. Plody sú jasne červené bobule na dlhých stopkách. Kustovnica sa silno rozrastá, často splaňujú a vytvára kroviny, ktoré slúžia vtákom ako úkryt a bobule ako potrava.
Kustovnica čínska - populárne bobuľky
V Číne bolo užívanie drobných oranžových bobúľ kustovnice čínskej prvýkrát zaznamenané už okolo roku 100 nášho letopočtu. A od tej doby ich sláva nezhasol. Plody kou-čchi pozná veľmi dobre každý Číňan a určite vám rád prezradí, že sú vhodné predovšetkým pre mužov v stredných rokoch. Ale nielen pre nich.
Podľa tradičnej medicíny majú kou-čchi sladkú chuť, neutrálnu povahu a pôsobí na meridiány pečene a obličiek, ďalej vyživujú krv, rozhojňujú jin aj jang, tonifikují pečeň a obličky, zvlhčujú pľúca a tiež zlepšujú zrak, ktorého ostrosť podľa tradičnej čínskej medicíny závisí práve na stavu pečene. Muži v stredných rokoch (a nielen v Číne) potrebujú často posilniť jin pečene a obličiek, najmä ak ho doteraz neuvážlivě vyčerpával (napr. pri častom sexe či nadmernom požívaní alkoholu).
Kustovnica čínska - nepostrádateľný doplnok zdravej stravy
Kou-čchi sa v Číne predávajú doslova na každom rohu: v lekárňach, na trhoch aj ako sadenice, ale aj v supermarketoch. Pre Číňana sa jedná o úplne nepostrádateľný potravinový doplnok, po ktorom dychtivo siahnu aj ženy. Plody kou-čchi totiž tiež spomaľujú starnutie. A ktorá žena by nechcela byť večne mladá?
Kou-čchi sa pridávajú k rôznym jedlám alebo sa z nich pripravuje odvar. Tradičná čínska medicína ich využíva aj v liečebných formulách pri liečbe chorôb z nedostatku jinu, ktoré sú sprevádzané smädom, vrátane napr tuberkulózy či cukrovky v ich začiatkoch, ďalej pri závratoch, zhoršenom videnia a chronickom kašli. Tieto plody sa odporúčajú aj pri liečbe lupienky či impotencie.
Moderné výskumy - Múdrosť starých Číňanov potvrdil aj nedávny výskum plodov kustovnice čínskej. Zistilo sa, že kou-čchi podporujú imunitnú odozvu organizmu a redukujú počet antigénov, ktoré súvisia s alergickými ochoreniami. Z tohto dôvodu sa využívajú aj pri liečbe lupienky (často prí kondíciu súvisiace s nedostatkom jinu). Kustovnica tiež zvyšuje fagocytózu retikuloendoteliálneho systému, zlepšuje imunitu a krvotvorbu a ovplyvňuje aj zníženie krvného tlaku.
Tiež afrodiziakálne vlastnosti plodov kustovnice boli do istej miery preukázané. Keď totiž muži, ktorí mali problémy s potenciou, užívali kou-čchi alebo likér z nich pripravený, zvýšila sa hladina mužských pohlavných hormónov v ich krvi a pacienti boli vitálnejší. Na prípravu odvaru sa odporúča asi 6-18 g sušených plodov denne. Plody Lycium chinensis a Lycium barbarom sa zvyčajne v liečebných formulách kombinujú s ďalšími bylinami.
Účinný betaín - Kou-čchi obsahujú betakarotén, vitamín C, vitamíny B 1 a B 2, betasitosterol, kyselinu linolovú, imunologicky aktívne polysacharidy, seskviterpenoidy a zlúčeninu betaín. V sedemdesiatych rokoch bolo dokázané, že betaín lieči rôzne chronické choroby pečene a priaznivo pôsobí na regeneráciu pečeňových buniek. Ďalej podporuje rast, znižuje hladinu cukru v krvi a hladinu krvných lipidov.
Keď bol betaín podávaný potkanom, znížila sa u nich hladina cholesterolu a cukru v krvi, u králikov tlmil vznik aterosklerózy. Pečeň využívajú betaín k tomu, aby vyrábala cholín, ktorý upokojuje, zlepšuje pamäť a chráni proti stukovatenie pečene (steatóze).
Je pravdepodobné, že aj plody kustovnice, ktorá rastie u nás, majú liečivé účinky. Pretože je ale táto rastlina u nás z farmakologického hľadiska nepreskúmaná, radšej jej plody používať nebudeme a spoľahneme sa na osvedčenú kustovnicu čínsku.
Odporúčanie ku konzumácii kustovnice čínskej - z mojich skúseností sa najčastejšie a najlepšie konzumuje priamo, bez akejkoľvek úpravy tzv zobať celý deň! Popr. zaliať ako ovocný čaj, všetko je jedlé! pozri. hodnotenia v e-shope.
Kustovnica čínska - GOJI - sa radí medzi tzv superpotraviny
Goji Ramissio
Bio Goji SonnenMacht