Rakytník rešetlákový

23.12.2013 00:19

Rakytník rešetlákový - zásobáreň živín

Rakytník je jedinečná drevina s veľmi významným obsahom biologicky aktívnych látok v plodoch , listoch aj v kôre konárov.

RakytnikObsahom biologicky aktívnych látok patrí rakytník medzi najcennejšie potravinárske a liečivé rastliny . Jeho plody sa jedia čerstvé alebo sa z nich pripravujú rôzne produkty . V čerstvých plodoch je obsiahnuté 4-13 % olejov , 2-5 % cukrov ( glukózy , fruktózy a sacharózy ) , 1-4 % organických kyselín ( prevažne kyseliny jablčnej ) , ďalej potom anthokyanidy , leukoanthokyanidy , katechéti - ny ( od 50 do 250 mg u divokých drobnoplodých foriem ) , pektínové látky a triesloviny , kyselina askorbová ( vitamín C : 100-400 mg v 100 g hmoty ) , vitamíny B1 ( B2 kyselina listová ( vitamín P , celkové množstvo je u rôznych odrôd 75-100 mg v 100 g ) , steriny , vitamín K6 ( 20 mg v 100 g ) , cholín ( 50-60 mg v 100 g ) , nasýtené mastné kyseliny , medzi ktorými je zvlášť cenná kyselina linolová a kyselina linoleová , bioflavonoidy ( 24-45 mg v 100 g ) , fytochininy ( skupina vitamínu K , nachádzajú sa v plodoch v množstve od prinesie 0,9-1,5 mg v 100 g ) ai

Plody rakytníka zasluhujú zvláštnu pozornosť práve vďaka obsahu vitamínov C a P a vďaka znásobenie ich účinkov . Vitamín P nielen posilňuje kapiláry ciev , ale tiež svojou prítomnosťou zabraňuje rozkladu vitamínu C a zvyšuje jeho pôsobenie . Touto skutočnosťou sa vysvetľuje vysoká odolnosť vitamínu C v plodoch rakytníka , ktorý sa dobre uchováva aj pri sušení a tepelnom spracovaní .

Oranžovo červené sfarbenie plodov je podmienené obsahom karotenoidov - vitamínov skupiny A rozpustných v tukoch ( karotin , kryptosantin pod) , ktorých obsahuje až 40 mg v 100 g hmoty , z toho 10-12 mg samotného karotínu . Množstvo karoténu ( provitamínu ) je niekoľkokrát vyššia než v mrkve a tekvici . Najviac ho obsahujú plody červených odrôd v plnej zrelosti , mrazením sa jeho obsah neznižuje . Preto je rakytník považovaný za možnú priemyselnú surovinu pre výrobu karoténu .Rakytnik řešetlákový

Plody rakytníka ďalej obsahujú tokoferol - vitamín E ( obsahom tohto vitamínu zaberá rakytník prvé miesto medzi všetkými plodovými rastlinami ) .

Vo vetvách a listoch rakytníka je obsiahnutých asi 10 % trieslovín , v kôre konárov serotonín a listy obsahujú flavonoidy , antioxidant lycopen , vitamín P a až 70 mg vitamínu C.

 

Osobitný význam má rakytníkový olej - tmavo oranžová tekutina s charakteristickou chuťou i vôňou . Ide v podstate o prírodný koncentrát vitamínov F , E , P , K , A atď Je v ňom obsiahnuté 250 mg karotenoidov , až 300 mg vitamínu E ( najmä olej vyrobený z plodov tmavého sfarbenia ) , 50 mg kyseliny olejovej a 15 mg kyseliny linolovej . Zo semien rakytníka bola izolovaná dôležitá surovina , ktorá sa používa na výrobu významného antioxidantu oligoprokyaninu ( OPC ) ako zložky doplnkov stravy a kozmetiky .

Množstvo oleja , vitamínu C a karotenoidov značne kolíše v závislosti na odrode , stanovisku i klimatických podmienkach roka . Chladné a vlhké leto je priaznivé pre hromadenie kyselín a zníženie obsahu cukrov . Pri skladovaní čerstvých plodov sa s prebiehajúcim procesom zrenia znižuje množstvo vitamínu C a cholínu . Odporúča sa včas pozberané plody zmrazovať .

Plody ďalej obsahujú kumaríny , aminokyseliny a mnoho minerálnych látok ( Pb , Ni , Mo , V , Mn , Cu , Si, Fe , AI , Ca a ďalšie ) . Ruskí vedci získali z kôry rakytníka alkaloid hippophaein , ktorý neskôr v kryštalickej forme identifikovali ako 5 - oxytryptamin . Je známe , že tento fyziologicky aktívny amín zvaný serotonín alebo entenamin sa vyskytuje v živočíšnom organizme . U rastlín bol tu zistený prvýkrát . Jeho obsah v rakytníka kolíše od 0,3 do 0,4 % . Serotonín vykazuje tiež protinádorovú aktivitu .

 

Online predaj :