ZP Zelené potraviny

02.08.2013 23:12

V čom sú zelené potraviny ( např. Jačmeň a Chlorella )vo všeobecnosti odlišné od ostatných potravinových doplnkov?

 
Predovšetkým tým, že nepatria medzi potravinové doplnky. Sú totiž racionálnymi, celostnom potravinami.
 

ZP = Jačmeň a Chlorella - Detoxikácia

 

Aký je účinok zelených potravín na organizmus?

 
Ich zloženie a účinok na ľudský organizmus je komplexný. Neobsahujú žiadne "prázdne" kalórie, jedovaté látky, farbivá, stabilizátory, plnivá, spojivá či iné nežiaduce alebo nevhodné balasty.
 
Svojim zložením sú najbližšie prirodzenej racionálnej strave. Samy sú totiž prirodzenou a racionálne stravou.
 
Vďaka svojmu zloženiu majú na organizmus a jeho funkcie vysoko pozitívny vplyv.
 
Organizmus zbavujú toxických látok, nežiaducich balastov a usadenín.
 
Dopĺňajú do organizmu základné stavebné kamene pre správnu funkciu jednotlivých orgánov, metabolizmu a imunitného systému (vitamíny, minerály, stopové prvky, antioxidanty, aminokyseliny, nukleové kyseliny, nenasýtené mastné kyseliny, enzýmy, chlorofyl a niekoľko celkom unikátnych látok).
 
Podporujú priamo (cez ľahko zásadité pH - 7,5) i nepriamo (zvyšovaním prirodzenej obranyschopnosti) hojenie všetkých zápalov v organizme.
 
Pôsobí probioticky.
 
Pre svoje komplexné zloženie a komplexné účinky na organizmus sú nadradené potravinovým doplnkom.
 
Pôsobí ako adaptogény, teda majú schopnosť zvýšenú funkciu orgánov a systémov upokojiť a naopak povzbudiť ich zníženú činnosť.
 
Výrazne spomaľujú bunkové starnutie. Zistené meraním hodnoty elektronegativity bunkových jadier.
 
Dodávajú, ako fyzickú, tak aj psychickú silu a vytrvalosť, pretože majú vysokú bioenergetickú hodnotu.
 
Nijako zásadne neovplyvňujú alopatické lieky, ich účinok ani nezvyšujú, ani neznižujú.
 

Ich účinok na organizmus je komplexný. To znamená, že ho čistia, hoja jeho zápaly, podporujú obnovu normálnej črevnej flóry, doplňujú doň všetky dôležité látky (vitamíny, minerály, stopové prvky a antioxidanty) a zvyšujú jeho prirodzenú obranyschopnosť.

 

Aké je bežné podporne liečebné dávkovanie zelených potravín v kombinácii?

 

Vhodná je kombinácia 3 - 4x 1 lyžička MJ a 3x 6 - 8 tbl. riasy, je potrebné dodržiavať dôsledne pitný režim, teda 2 - 3 litre kvalitných, pokiaľ možno neperlivých tekutín denne. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.

 
 

Aké je bežné preventívne dávkovanie zelených potravín v kombinácii?

 
Vhodná je kombinácia 2x 1 lyžička MJ a 3x 3 - 4 tbl. riasy, je potrebné dodržiavať dôsledne pitný režim, teda 2 - 3 litre kvalitných, pokiaľ možno neperlivých tekutín denne. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.
 
 

Ako postupovať, keď sa bezprostredne po užití zelených potravín objaví tlak v žalúdku alebo ľahký pocit na zvracanie?

 
V takom prípade je najlepšie celú dennú dávku zelených potravín rozpustiť do 1,5 - 2 litrov kvalitnej neperlivej vody a vzniknutý nápoj popíjať postupne, po dúškoch, v priebehu celého dňa.
 
 

Ako možno pomocou ZP znížiť svoju hmotnosť?

 
Pri konzumácii 60 - 80 tbl. riasy denne alebo 6 - 8 lyžičiek MJ denne alebo kombináciu MJ a riasy v polovičných dávkach je zabezpečený dostatočný prívod živín pre daný deň. Ak chce niekto radikálne redukovať svoju hmotnosť, či sa detoxikovať, je táto cesta možná. Avšak sprvu je pocit hladu všadeprítomný, tak prvých 10 dní. Je lepšie pridať k ZP i jedno racionálne jedlo denne. Dĺžka režimu nie je nijako presne časovo špecifikovaná, je to skôr o subjektívnom pocite každého, kto ho skúša.
 
 
 
 
Musia sa dodržiavať časový odstup medzi klasickými liekmi a ZP iu iných než ústami prijímaných liekových foriem?
 
Časový odstup sa týka iba liekov vo forme tabliet, ide o to, aby sa nestretli ZP s liekmi priamo v tráviacom trakte. Napr. inzulín podávaný v injekčnej forme nemá šancu sa s nimi takto stretnúť. Pri aplikácii injekcií, infúzií, mastí a čapíkov netreba žiadny časový odstup dodržiavať. U tabliet s pozvoľným, až 24-hodinovým uvoľňovaním tiež nie je potrebné dodržiavať žiadny časový odstup. V tomto prípade sa síce ZP s nimi v tráviacom trakte stretávajú, ale počas 30 minút, kedy sa samy vstrebávajú, nijako zásadne účinnosť týchto tabliet nezníži.
 
 
 
Možno sa Zelenými potravinami predávkovať?
 
Predávkovať sa zelenými potravinami pri našich stravovacích návykoch je prakticky nemožné. Pri konzumácii riasy možno pozorovať odchod tmavozelenej stolice, čo je známkou dostatočnej saturácie organizmu riasou. U MJ to takto nefunguje, tam sa dá len spoľahnúť na odporúčané dávkovanie.
 
Razantný nasadenie ZP však môže, občas, spustiť nadmernú očistnú reakciu.
 
 
 
Možno počas užívania zelených potravín pocítiť subjektívne nejakú zmenu?
 
Pri užívaní zelených potravín pocíti na sebe subjektívne ich pozitívny účinok okolo 80% ich užívateľov.
 
 
 
Prečo a ako často sa objavuje pri užívaní zelených potravín očistná reakcia?
 
Očistná reakcia sa objavuje približne u 40% ich užívateľov. Spočíva v prechodnom zhoršení stavu, laboratórnych hodnôt či príznakov chorôb, ktorých je užívateľ nositeľom. Dôvodom je predovšetkým uvoľnenie škodlivín usadených v tkanivách, systémoch a orgánoch a ich vylučovanie z organizmu. To sa deje predovšetkým detoxikáciou v pečeni a ich následným vylučovaním obličkami. Pokiaľ tieto cesty nestačia, začne sa telo škodlivín zbavovať pokožkou. Občas sa objavia aj príznaky úplne neočakávané, či sa podarí odhaliť doteraz skrytá chronické ochorenia.
 
 
 
 
Ako dlho môže očistná rekcia trvať a ako počas nej postupovať v dávkovaní zelených potravín?
 
Očistná reakcia väčšinou netrvá dlhšie ako 2 - 3 týždne. Pokiaľ jej prejav je pre užívateľa znesiteľný, potom nie je nutné súčasné dávkovanie meniť. Ak však únosný nie je, treba dávkovanie zelených potravín znížiť, občas aj úplne prerušiť, vyčkať odznení či zmiernenie očistnej reakcie a potom sa postupne vrátiť k pôvodnému dávkovaniu.
 
 
 
 
Je rozdiel v dávkovaní zelených potravín u dospelých au detí?
 
Deti vo veku do troch rokov majú dávkovanie vždy individuálne, a ak sú plne dojčené, potom stačí, keď zelené potraviny užíva len dojčiaca matka. Je vhodné, aby poslednú dennú dávku zelených potravín užívala skôr poobede než večer, pretože energia v nich ukrytá môže spôsobovať prílišnú čulosť kojenca v dobe, kedy by mal spať. Staršie deti a deti do 40 kg hmotnosti potom užívajú polovičnú dávku, deťom nad 40 kg už možno podávať rovnakú dávku ako dospelým.
 
 

Aká je maximálna denná dávka zelených potravín?

 
Maximálna denná dávka zelených potravín v podstate neexistuje. Jedná sa o zdravé potraviny a nedá sa nimi predávkovať. Preventívne dávky sa pohybujú u dospelých u riasy 3x 3 - 4 tablety denne au Mladého jačmeňa potom 2x 1 lyžička denne. Liečebné dávky sa potom pohybujú v priemere 3x 6 - 8 tabliet u riasy a 3x 1 až 4x 1 lyžičku u Mladého jačmeňa denne. Ak chcete vedieť, aká dávka zelených potravín pokrýva dennú potrebu všetkých dôležitých látok, potom je to 60 - 80 tabliet riasy a 6 - 8 lyžičiek Mladého jačmeňa denne. Ak budete užívať zelené potraviny v kombinácii, potom na pokrytie dennej dávky živín vám postačí len ich polovičné množstvo, teda 30 - 40 tabliet riasy a 3 - 4 lyžičky Mladého jačmeňa denne.
 
 

Je vhodné užívať riasu Chlorellu aj Mladý jačmeň dohromady?

 
Užívanie samotného Mladého jačmeňa či riasy chlorelly je vždy pre organizmus významným prínosom, avšak používanie oboch zelených potravín v kombinácii je tým najlepším, čo môžete pre svoje telo z hľadiska zdravia urobiť. Ak užívate zelené potraviny spoločne, nemusíte používať také veľké dávky a účinok zelených potravín sa v tomto prípade násobí.
 
 

Čím sa sladkovodná riasa Chlorella a Mladý jačmeň vo svojom zložení líšia?

 
Obe zelené potraviny majú vo svojom zložení mnoho spoločného (napríklad vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl, aminokyseliny a nukleové kyseliny). Riasa obsahuje, na rozdiel od Mladého jačmeňa, napríklad vlákninu, prírodné antibiotikum, CGF (rastový faktor, ktorý štvornásobne urýchľuje rast normálnej črevnej flóry). Mladý jačmeň má vo svojom zložení oproti riase navyše mohutné antioxidanty (GIV a SOD) a vysoké množstvo enzýmov. Podrobné zloženie je uvedené v knihách o produktoch a na príbalových letákoch.
 
 

Môže sa objaviť alergia na zelené potraviny?

 
Iste to nie je možné úplne vylúčiť. V ojedinelých prípadoch sa to stáva a je vždy potrebné rozlíšiť, či sa jedná o primárnu alergiu, či nadmernú reakciu, alebo o takzvaný súbeh (to je stav, kedy sa so začatím užívania zelených potravín objaví alergická reakcia iného pôvodu, avšak užívateľ ju spája so zelenými potravinami). Riasa obsahuje metabolity chlorofylu, látky zvanej feoforbidy, ktoré môžu byť príčinou vzniku primárnej alergie. Obsiahnuté množstvo feoforbidov je hlboko pod prípustnou normou (max. 60 mg/100 g) a súčasne to niečo vypovedá o serióznom prístupe výrobcu smerom k spotrebiteľovi. Ak sa podozrenie na alergiu objaví, je treba užívanie zelených potravín prerušiť, počkať na odznení tejto reakcie a potom skúsiť zelené potraviny pozvoľnejšie nasadiť späť. Ak sa stav opakuje, potom sa jedná s najväčšou pravdepodobnosťou o prejav primárnej alergie na zelenú potravinu a nemožno ju ďalej podávať. Alergia na riasu alebo jačmeň sa objavujú veľmi sporadicky a dosiaľ nebol zaznamenaný prípad, že by užívateľ mal alergiu na oba produkty zároveň.
 
 

Je vhodnejšie užívať zelené potraviny po jedle, s jedlom, alebo bez jedla?

 
Zelené potraviny je najvhodnejšie užívať nalačno, teda pol hodiny pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle. Mladý jačmeň je vhodné rozpustiť najmenej v 2 dcl chladnej, neperlivej vody. Ak sa občas po požití Mladého jačmeňa objavia tlakové bolesti v žalúdku, často je to spôsobené príliš silnou koncentráciou nápoja. Ak nepomôže jeho rozriedenie, možno dennú dávku Mladého jačmeňa rozpustiť v 1 - 2 litroch vody a potom nápoj popíjať po dúškoch v priebehu celého dňa.
 
 
 
 

Aký má význam zelenkastá farba stolice pri užívaní riasy chlorelly?

 
Tmavo zelené sfarbenie stolice pri užívaní riasy chlorelly má zásadný význam. Je totiž známkou dostatočnej saturácie organizmu riasou. Keď je užívanie riasy na samom začiatku, farbí sa stolica už pri stúpajúcom počte tabliet riasy. Organizmus sprvu totiž nevie riasu metabolizovať. Po niekoľkých dňoch sa to naučí a často sa tmavé zafarbenie stolice začne vytrácať. Potom je vhodné dávku riasy zvýšiť tak, aby farba stolice bola opäť tmavo zelená. Tiež v dňoch zvýšenej fyzickej či psychickej záťaže možno zmenu farby stolice pozorovať. Organizmus v záťaži jednoducho potrebuje riasy viac. Tak mu ju na prekonanie týchto dní doprajte.
 
 

Možno zelené potraviny užívať len vnútorne?

 
Zelené potraviny sa nemusia užívať len vnútorne. Aj pri ich vnútornom použití je možné okrem prehĺtania využiť, najmä u riasy, cmúľanie v ústach. Všeobecne možno zelené potraviny používať k obkladom, zásypy, do mastí, na výplachy i ako klystír.
 
 
 
 

Aké sú kontraindikácie užívania zelených potravín? Riasa chlorella

 
- Stavy po operáciách žalúdka, tenkého, hrubého a slepého čreva (do 1 - 2 mesiacov po operácii)
 
- Stavy akútneho zhoršenia M. Crohn či ulceróznej kolitídy, kedy sa objavuje v stolici najmä krv
 
- Alergia na riasu
 
- Neúmerná očistná reakcia, kedy sa ani po znížení dávky a predĺženie intervalu podávania riasy stav reakcie nezlepšuje
 
- Autoimúnne ochorenie neprimerane reagujúce na podávanie riasy
 
- Ťažké, chronické hnačky alebo zvracanie
 
- Stavy po transplantáciách orgánov a tkanív na zásadné imunosupresívnej liečbe
 
 
 

Pre Mladý jačmeň

 
- Prebiehajúce aktinoterapia (rádioterapia, ožarovanie)
 
- Stavy po operáciách žalúdka, tenkého, hrubého a slepého čreva (do týždňa po operácii)
 
- Alergia na Mladý jačmeň
 
- Neúmerná očistná reakcia, kedy sa ani po znížení dávky a predĺženie intervalu podávania Mladého jačmeňa stav reakcie nezlepšuje
 
- Ťažké, chronické hnačky alebo zvracanie
 
- Autoimúnne ochorenie neprimerane reagujúce na podávanie Mladého jačmeňa
 
- Akútne zápaly hlbokého žilového systému
 
- Akútna pľúcna embolizácia
 
- Stavy po transplantáciách orgánov a tkanív na zásadné imunosupresívnej liečbe
 
 
 
 
Možno zelené potraviny kombinovať s inými potravinovými doplnkami
 
Hoci majú zelené potraviny takmer ideálne zloženie, neobsahujú niektoré dôležité látky, ktoré sú potom s nimi vhodné do kombinácie.
 
- Neobsahujú koenzým Q-10
 
- Neobsahujú vazodilatačné látky (Ginkgo biloba)
 
- Neobsahujú chondroprotektívne látky (glukosamín sulfát, chondroitín sulfát, MSM)
 
 
 
 
Ako dlho je vhodné zelené potraviny užívať?
 
Platí: čím dlhšie, tým lepšie. Pamätajte, že škodliviny na nás pôsobia neustále, vždy a všade a nikdy nejazdia na dovolenku. Preto je dôležité neustále organizmus čistiť, chrániť a posilňovať. Každodenné a dlhodobé užívanie zelených potravín je zárukou dobrého zdravia, kondície i nálady. Ak sa staneme "závislými" na zelených potravinách, je to to najlepšie, čo nás mohlo stretnúť.
 
 
 
 
Prečo je potrebné zelené potraviny vôbec užívať?
 
Obsah živín v prirodzenej strave rýchlo klesá.
 
Strava má väčšinou nevhodné zloženie, nie sú dodržiavané odporúčané technologické postupy spracovania a prípravy jedál.
 
Prudko vzrástli nároky organizmu na prísun živín.
 
Stúpa frekvencia výskytu rizikových faktorov v populácii (nadváha-obezita, fajčenie, stres, zvýšená hladina cholesterolu a LDL cholesterolu, zvýšená hladina glykémie).
 
Naďalej trvá výrazná smogová záťaž.
 
Postupne narastá celkové prekyslenie v organizme.
 
Zdravotný stav našej populácie je katastrofálny (750 000 diabetikov, 860 000 alergikov, 850 000 astmatikov, 2 000 000 pacientov s funkčným dyspeptickým syndrómom).
 
 
 
 
Použitie zelených potravín (ZP) u konkrétnych diagnóz
 
 
 
 
Ako postupovať pri ochorení ulceróznu kolitídu alebo pri Crohnovej chorobe?
 
Ako MJ, tak riasa sú u ulceróznej kolitídy a Crohnovej choroby veľmi vhodné. Osvedčuje sa kombinácia MJ 3x 1 lyžička denne a riasy 3x 6 tbl. denne. Je však potrebné vystúpavá na uvedené dávky veľmi pozvoľna, pretože sa jedná o autoimunitné ochorenie. Teda MJ, resp. riasu nastoupejte na 3x 1 lyžičku, resp. 3x 6 tbl. takto: 1. - 3. deň 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. deň 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. deň 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. deň 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. deň 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dňa MJ 3x 1 lyžička denne as riasou plynulo ďalej stúpajte až na odporúčanú dávku. Ak budete užívať MJ alebo riasu samostatne, potom platí rovnaké dávkovanie. V období akútneho vzplanutia týchto nemocnění, teda v čase, keď sa objaví v stolici hlien a najmä krv, nie je vhodné užívať riasu pre obsah vlákniny. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.
 
 
 
Ako užívať ZP pri onkologických ochoreniach?
 
Zelené potraviny sa uplatňujú veľmi pozitívne u onkologických ochorení, aj keď základom liečenia zostáva klasická liečba. Pôsobí ako podporne liečebni, tak majú i priame protirakovinové pôsobenie. MJ nie je vhodný na podávanie v období prípadnej rádioterapie (ožarovania). Vysádza sa 3 dni pred jej začatím a nasadzuje späť 3 dni po jej skončení. Počas chemoterapie možno podávať oba produkty bez obáv. Riasa je vhodná do kombinácie s postupným nastoupáním. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov. Vhodné dávkovanie MJ je 3x 1 lyžička denne a riasy do kombinácie potom 3x 8 tbl. s postupným nastoupáním.
 
 
 
Ako užívať ZP pri lymskej borelióze?
 
U lymskej boreliózy sa osvedčuje predovšetkým Mladý jačmeň. Vhodná je dávka 3x 1 lyžička MJ denne dlhodobo, aspoň po dobu 6 mesiacov sústavného užívania. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.
 
 
 
Ako užívať ZP pri roztrúsenej skleróze?
 
Ako MJ, tak riasa sú u RSM veľmi vhodné. Najlepšie sú v kombinácii MJ 3x 1 lyžička denne a riasy 3x 6 tbl. denne. Je však potrebné vystúpavá na uvedené dávky veľmi pozvoľna, pretože sa jedná o autoimunitné ochorenie. Teda MJ, resp. riasu nastoupejte na 3x 1 lyžičku, resp. 3x 6 tbl. Takto: 1. - 3. deň 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. deň 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. deň 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. deň 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. deň 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dňa MJ 3x 1 lyžička denne as riasou plynulo ďalej stúpajte až na odporúčanú dávku. Ak budete užívať MJ alebo riasu samostatne, potom platí rovnaké dávkovanie. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.
 
 
 
Ako ovplyvní ZP dnu?
 
Základom je samozrejme diéta, teda vynechať červené mäso, salámy, údeniny, silné vývary, vnútornosti, pivo, víno, tvrdý alkohol, strukoviny a dezertné syry. Zelené potraviny všeobecne hladinu kyseliny močovej, rovnako tak aj cholesterolu, LDL cholesterolu a cukru v krvi, znižujú. Iba asi u 40% užívateľov zelených potravín sa na konci 1. mesiaca užívania môže objaviť prechodné zvýšenie hodnôt týchto látok v dôsledku prebiehajúcej očistnej reakcie. Do 3 mesiacov od začatia užívania ZP sa spravidla stav upraví.
 
 
 
 
Dokážu ZP zlepšiť i cukrovku I. typu?
 
U tohto ochorenia je potrebné za úspech považovať aj skutočnosť, že sa aspoň spomalí jeho priebeh a oddiali sa nástup komplikácií, ktoré ochorenie cukrovkou zákonite postupom času sprevádza. Zelené potraviny sú pri ochorení cukrovkou vhodné vždy, v žiadnom prípade toto ochorenie nezhoršujú, iba sú efektívnejšie pri DM II. typu. U DM I. typu je to hlavne o predchádzanie komplikácií.
 
 
 
 
Pomôžu zelené potraviny pri poruchách spánkového cyklu?
 
Poruchy spánkového cyklu ovplyvňuje predovšetkým riasa, a to tam, kde príčinou je nepokoj a stres. Obsahuje totiž aminokyselinu L-Tryptofan, ktorá sa metabolizuje na serotonín a ten potom následne na melatonín, ktorý napomáha zaspávanie a podporuje kvalitný spánok.
 
 
 
Ovplyvní ZP tvorbu žlčníkových kameňov a vedia ich rozpúšťať?
 
Už vytvorené žlčníkové kamene ZP nijako neovplyvní, bránia však vzniku nových a rastu existujúcich. Vhodná je kombinácia 3x 1 lyžička MJ a 3x 6 tbl. riasy s postupným nastoupáním. Ak sú vytvorené kamene nad 8 mm, nie je sa treba ani obávať ich spontánneho odchodu v rámci očistnej reakcie. Menšie sa na cestu dať môžu.
 
 
 
 
Ako postupovať sa ZP pri ekzémoch a lupienke?
 
Začať kombináciou MJ 3x 1 lyžička denne a riasy 3x 6 tbl. s veľmi pozvoľným nastoupáním na túto dávku. Teda MJ, resp. riasu stúpať na 3x 1 lyžičku, resp. 3x 6 tbl. takto: 1. - 3. deň 1/2-0-0, 1-0-0, 4. - 6. deň 1/2-0-1/2, 1-0-1, 7. - 9. deň 1/2-1/2-1/2, 1-1-1, 10. - 12. deň 1-1/2-1/2, 2-1-1, 13. - 15. deň 1-1/2-1, 2-1-2, od 16. dňa MJ 3x 1 lyžička denne as riasou plynulo ďalej stúpať až na odporúčanú dávku. Zelené potraviny sa užívajú nalačno, teda 30 minút pred jedlom alebo 2 hodiny po jedle, vždy však s najmenej hodinovým odstupom od klasických liekov.
 
 
 
Pomôžu ZP po operáciách a úrazoch?
 
Áno, ZP sú veľmi vhodné, pretože skracujú dobu rekonvalescencie a hojenie po operáciách a úrazoch až o polovicu.
 
 
 
 
Ako ovplyvní ZP obličkové kamene-?
 
Vápenné čiže oxalátové - RTG kontrastné, teda na RTG viditeľné - kamene ZP nemôžu nijako ovplyvniť. Urátovej - RTG nekontrastnou, na RTG neviditeľné - čiastočne áno. Napriek tomu stojí za vyskúšanie, minimálne po dobu 6 mesiacov, na posúdenie ich efektu. Vhodná je kombinácia 3x 1 lyžička MJ a 3x 6 tbl. riasy s postupným nastoupáním.
 
 
 
 
Možno užívať zelené potraviny spoločne s liekmi?
 
Klasické lieky a zelené potraviny možno užívať spoločne v priebehu dňa, s jedinou podmienkou. Je vhodné, aby odstup medzi užitím zelených potravín a lieku bol aspoň jedna hodina.
 
 
 
 
Ako je to s užívaním zelených potravín pri podávaní liekov znižujúcich zrážanlivosť krvi?
 
Zelené potraviny síce obsahujú vitamín K, ktorý podporuje zrážanlivosť krvi, zároveň však majú aj účinok znižujúci priľnavosť krvných doštičiek, takže, v stabilizovanom stave, sa zelené potraviny chovajú neutrálne, skôr napomáhajú riedenie krvi. Pokiaľ sa však jedná o akútne upchanie hlbokého žilového systému dolných končatín, akútne uplynutý pľúcnej embolizácii, skoré stavy po srdcových či mozgových infarktoch, či stavy geneticky podmienenej zvýšenej pohotovosti ku zrážaniu krvi a stavy po operáciách srdca (chlopňové náhrady, bypassy), potom je užívanie zelených potravín spojené so zvýšeným rizikom vzniku trombu a záleží na užívateľovi a jeho rozhodnutí, či aj v týchto prípadoch zelené potraviny bude užívať.
 
 
 
 
Ako postupovať a ako dávkovať zelené potraviny u autoimunitných ochorení?
 
Autoimúnne ochorenie je vrodená porucha imunity, kedy imunitný systém vyrába protilátky proti vlastným tkanivám, čo sa potom prejaví špecifickým zápalom. Do skupiny autoimúnnych ochorení patria aj niektoré veľmi známe choroby - Crohnova choroba, ulcerózna kolitída, reumatoidnej artritídy, Hashimotova thyroiditída, roztrúsená skleróza mozgomiešna, niektoré kožné ochorenia atď Pretože zelené potraviny výrazne zvyšujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu, je potrebné pri začatí ich užívania postupovať opatrne. Na odporúčanej dávky sa stúpa veľmi pozvoľna. Uveďme si príklad. Je doporučené dávkovanie Mladého jačmeňa 3x 1 lyžička denne a riasy chlorelly 3x 7 tabliet denne. Dávkovanie u oboch produktov sa zvyšuje vždy po 3 dňoch, u Mladého jačmeňa vždy po ½ lyžičke au riasy iba po 1 tablete. V praxi to potom vyzerá nasledovne:
 
  1. - 3. deň MJ ½ - 0 - 0, riasa 1 - 0 - 0
 
  4. - 6. deň ½ - 0 - ½ 1 - 0 - 1
 
  7. - 9. deň ½ - ½ - ½ 1 - 1 - 1
 
10. - 12. deň 1 - ½ - ½ 2 - 1 - 1
 
13. - 15. deň 1 - ½ - 1 2 - 1 - 2
 
od 16. dňa 1 - 1 - 1 a riasa pozvoľna stúpa ďalej až na odporúčanú dávku.
 
Obdobne možno začať dávkovanie u veľmi citlivých jedincov alebo pri nadmernej očistnej reakcii organizmu.
 
 
 
 
Obsahujú zelené potraviny lepok?
 
Pred začatím užívania riasy táto otázka väčšinou nepadne, v súvislosti s Mladým jačmeňom sa objavuje často. Ani riasa, ani Mladý jačmeň lepok neobsahujú, a teda ich možno bez obáv podávať u ochorení coeliakie, kde je nutné dodržiavať bezlepkovú diétu.
 
 
 
Môžu zelené potraviny užívať tehotné a dojčiace ženy?
 
Zelené potraviny možno užívať bez obáv ako v čase pred počatím, tak v čase tehotenstva av období dojčenia. Netreba sa ani obávať odchodu škodlivín z organizmu tehotnej či dojčiacej ženy v rámci očistnej reakcie. K poškodeniu plodu vplyvom zelených potravín nemôže dôjsť. Občas má tehotná žena problémy s vlákninou obsiahnutou v riase, najmä ak je už v pokročilom stupni tehotenstva. Avšak aj tento problém možno v pohode prekonať pozvoľnejším nástupom v dávkovaní.
 
 
 
 
Možno užívať zelené potraviny počas prebiehajúcej chemoterapie a rádioterapie?
 
Počas chemoterapie možno užívať riasu chlorellu, tak aj Mladý jačmeň bez obmedzenia. Počas prebiehajúcej série ožarovania, čiže rádioterapia, možno užívať bez obmedzenia iba riasu. Mladý jačmeň, ako veľmi silný antioxidant, nie je vhodný, pretože liečba ožarovaním je založená na skutočnosti, že rakovinové bunky sú na podávanú vlnovú dĺžku vnímavejšie než bunky zdravé. Prijaté žiarenie spôsobí oxidáciu plazmy rakovinové bunky a tá umiera. Mladý jačmeň by teda paradoxne rakovinovú bunku chránil pred ožarovaním. Je vhodné Mladý jačmeň prestať užívať 3 dni pred plánovaným začatím rádioterapie a nasadiť ho späť opäť po 3 dňoch po jej skončení.
 
 
 
Na čo všetko vlastne možno zelené potraviny použiť?
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu zápalov a infekčných ochorení
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu metabolických porúch
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu onkologických stavov
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu kardiovaskulárnych ochorení
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu ochorení dýchacích ciest
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu porúch tráviaceho systému
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu ochorení obličiek a močovej sústavy
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu kožných ochorení
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu neurologických ochorení
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu ochorení pohybového systému
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu porúch žliaz s vnútornou sekréciou
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu ochorení lymfatického systému
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu gynekologických ochorení
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu chorôb prostaty a m pohlavných orgánov
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu niektorých duševných porúch
 
- Na prevenciu a podpornú liečbu aj toho, čo tu nie je uvedené
Překladač Google pro firmy:Translator ToolkitPřekladač webových stránek